2010-07-16 14:50:42• hírek • Szatmar.ro

Még többet kell költeni a lakásokra

Csütörtöktől kötelező módon biztosítást kell kötnie ingatlanjára minden lakástulajdonosnak az elkövetkező hat hónapon belül. Azok a fizikai személyek pedig, akik több lakással is rendelkeznek, a biztosítás mellett többleti adót kell fizessenek a Helyi Adók és Illetékek Igazgatóságánál.

Nem szolgálunk jó hírrel a lakástulajdonosok számára, hiszen az eddigi kiadások mellett még egy plusz dologra költhetik a pénzt. A lakás típusa függvényében 10 vagy 20 eurós értékben kell biztosítást kötni, amelynek köszönhetően természeti katasztrófa esetén 10.000-20.000 euróban részesülnek a károsultak. Ezt a pénzt felújításra, azok újjáépítésére fordíthatják.

Azok a lakástulajdonosok, akik az új törvényt nem tartják be, 100 és 500 lej közötti pénzbírságot kaphatnak. Ez viszont nem érvényes azokra személyekre, akik önkéntesen már hamarabb biztosítást kötöttek, ők ennek lejárta után kell kiváltsák a kötelező biztosítást. A szerződést tizenhárom társaságnál lehet megkötni.Bár ez plusz pénzkiadást jelent, pozitívan is értékelhető, hiszen egy kis segítséget nyújthat természeti csapás esetén.


Újabb többletkiadással sújtják a lakosságot
Újabb többletkiadással sújtják a lakosságot


Akiknek tulajdonában több épület is van, nemcsak, hogy több biztosítást kell kötnie, de többletadót kell fizessen a polgármesteri hivatalhoz tartozó helyi adó és illeték osztályán. A lakhelyen kívül számított első épületre 65 százalékkal, a másodikra 150 százalékkal, és 300-al többet a harmadik lakás után. Ez nem vonatkozik arra az esetre, ha a tulajdonos örökösödés által nyerte el az épületet és ha ezt hivatalos dokumentumokkal is bizonyítani tudja.

Azok a személyek, akikre érvényes ez az új törvénykezés, egy speciális nyilatkozatot kell letenniük a Helyi Adók és Illetékek Igazgatóságán, a Római tér D1-es tömbházának földszintjén.

A június 30-án elfogadott, csütörtökön érvénybe lépett törvény megnöveli 100 százalékkal a 2000 köbcenti feletti motorral rendelkező gépkocsik adóját is. Az adókülönbözetet december 31-ig kötelesek kifizetni az autótulajdonosok.
A helyi tanács megszavazott egy olyan kedvezményt, amely alapján ha valaki szeptember 31-ig kifizeti ezeket az újraszámolt adókat, 10 százalékos engedményben részesül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: